Sosyal Medya

Dünya

Avrupa’ya evet, AB’ye hayır... mı?

Çarşambadan belli olan perşembe geldi ve maalesef bu köşede defalarca belirttiğim 'kehanetim' doğrulandı. Britanya AB'den çıktı. Hemen belirteyim. Bu hafta bu konuda yazacağım. Evvela, bugün, karşımızda duran bu 'felaket' ne demektir biraz onun üstünde duracağım. Daha sonra da bu gelişmenin Avrupa ve Türkiye için ifade ettiği anlama değineceğim.



Hasan Bülent Kahraman - Sabah

ÇarÅŸambadan belli olan perÅŸembe geldi ve maalesef bu köşede defalarca belirttiÄŸim 'kehanetim' doÄŸrulandı. Britanya AB'den çıktı. Hemen belirteyim. Bu hafta bu konuda yazacağım. Evvela, bugün, karşımızda duran bu 'felaket' ne demektir biraz onun üstünde duracağım. Daha sonra da bu geliÅŸmenin Avrupa ve Türkiye için ifade ettiÄŸi anlama deÄŸineceÄŸim.

***

Britanya'nın AB'yi terk etmesi üç temel sonuç doÄŸurdu.
Birincisi, genç, iyi eÄŸitimli, küreselleÅŸmeyi ve olumlu deÄŸerlerini benimsemiÅŸ, savunan kesim % 85 oranında 'çıkmayalım' oyu verdi.
Buna karşılık yaÅŸlı, eÄŸitimsiz ve geleneksel emek sektöründe çalışan kesimler de % 85 oranında 'çıkalım' dedi. Ä°ÅŸin, üstünde düşünülmesi gereken ilk perdesi budur.
Ä°kincisi ve bu olumsuz sonucun en fena boyutu, saÄŸ/ aşırı- saÄŸ kesimlerin yükseliÅŸidir.'de iktidarda bulunan Muhafazakâr Parti içinde aşırı olmasa bile daha saÄŸ kesim kitleleri harekete geçirdi, David Cameron, iÅŸ bilmezliÄŸinin, daha çok da, Boris Johnson'dan ebediyen kurtulma tutkusunun hazırladığı kumarı oynadı, kaybetti. Åžimdi dünyanın her köşesinde aşırı saÄŸ partiler yükseliÅŸ gösterecek. Bol bol yazıldığı gibi Amerika'nın Trump'u engellemesi ÅŸimdi bir parça daha zor. Ama otoriter rejimler, popülist politikalar milliyetçirefleksler her yerde daha fazla öne çıkacak.
Üçüncüsü, her zaman söylediÄŸimiz gibi, AB bitmiÅŸtir. Ama bir detayı unutmayalım. Ã§Ä±ktığı için AB bitmedi. Bu hamle 'coup de grace'dır, 'öldürücü darbe'dir. AB'nin bundan sonra ayakta kalması zordan da zordur. Ama iÅŸler bu noktaya AB bittiÄŸi için gelmiÅŸtir. Yani, Ä°ngiltere Ã§Ä±ktığı için AB bitmedi, AB bittiÄŸi için Ä°ngiltere çıktı. Neden mi? Çünkü AB küreselleÅŸmenin getirdiÄŸi deÄŸiÅŸime cevap vermedi. Dolayısıyla şöyle söyleyeyim, hâlâ ve hâlâ Avrupa'ya evet ama AB'ye hayır dedi insanlar; fakat o aÅŸamada bile evet denen Avrupa'yı sorgulamaya devam etti. Gene de Avrupa ve AB'yi birbirinden ayırmak gerek. (Bundan sonraki yazıda bu konuyu ele alacağım.)

***

Åžimdi bu ÅŸartlar altında ne olacağını aÅŸağı yukarı belirttim. AB çökmüştür. Ortak para biriminin sonu ne olacak, bilinmiyor. Hangi ülkeler AB'den çıkmak isteyecek, bilinmiyor.AB bürokrasisi geliÅŸmelere ne cevap verecek, bilinmiyor. Ekonomisi batakta AB üyesiülkeler ne yapacak, bilinmiyor.
Bilinen bir tek ÅŸey var. BirleÅŸik Krallık da bu suretle sonuna eriyor. Ä°ngiltere tarihinde belki de ilk defa geleneksel devletçi karar mekanizmalarının dışında bir karara zorlandı. Bunun uzantısı olarak Krallığın Ä°ngiltere dışındaki diÄŸer Ã¼lkeleri AB'de kalmak için BirleÅŸik Krallık'tan çıkacak. Ä°ngiltere ufacık bir krallık olarak kalacak.
Åžunu kabul edelim ki, BK, AB içinde hiçbir zaman tam teslim olmamıştı. ParasınıdeÄŸiÅŸtirmemiÅŸti, mesela. Ama AB'nin 'vahÅŸi' uygulamaları karşısında kendi hoÅŸgörüsüiçinde hareket etmiÅŸti. Åžimdi o damar da kurudu. O kadar ki, AB devam etse ne olur, buÄ°slam düşmanlığı, bu insanlık karşıtı tutumla?
Evet, bir daha yazalım: çok üzgünüm ama , 'ölüdür Avrupa artık!'

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.